Gemeenteraad Maasmechelen: "We mogen niet verglijden tot een Molenbeek aan de Maas"

Op 29 maart 2016, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Tijdens de gemeenteraad van dinsdag 29 maart 2016, exact 1 week na de aanslagen in Zaventem en Brussel, legde gemeenteraadsvoorzitter Andy Pieters (N-VA) een verklaring af bij aanvang van de raadszitting. "In geen enkel geval mogen we toegeven aan zij die onze fundamentele waarden kapot willen maken. Wij, als gemeenteraad van Maasmechelen, mogen, in het belang van meer dan 37.000 Maasmechelaren, niet tolereren dat we verglijden tot het Molenbeek aan de Maas.", luidde het.

De gemeenteraad betuigde voorts haar respect voor de slachtoffers, hun familie en hun vrienden; maar eveneens haar bewondering voor de ordediensten en hulpverleners die hun werk in bijzonder moeilijke omstandigheden moeten doen. Daarna volgde een pakkend moment van stilte

LEES HIERONDER DE VOLLEDIGE VERKLARING:

Geachte aanwezigen,
Beste collega's,

Exact een week na de aanslagen in Zaventem en Brussel op 22 maart 2016, is het gepast om even stil te staan bij deze gebeurtenissen. Als iemand die dagelijks naar Brussel pendelt, ben ik goed geplaatst, maar vooral persoonlijk onder de indruk van de gebeurtenissen van vorige week. Collega’s, familie en vrienden, mogelijks ook van jullie, bevonden zich op de aangeslagen plaatsen of vlakbij.

Wereldwijd zijn honderden, zoniet duizenden terroristische daden verricht gedurende de laatste jaren. Deze keer in een Vlaamse gemeente, in Zaventem, en in Brussel. Dichterbij dan ooit tevoren.

Vooreerst is het belangrijk daarbij duidelijk te stellen dat we niet mogen stigmatiseren en geen bevolkingsgroepen viseren:

  • veel mensen zonder en ook mét een migratieachtergrond omarmen onze waarden en normen: ook hier in Maasmechelen.
  • Een grote meerderheid zelfs.

Helaas wordt de agenda tegenwoordig niet bepaald door deze vele vredelievende mensen, maar wel door de haatdragende personen die onze waarden en normen willen ondergraven, vernietigen. Zij die een mes steken in de rug van de gemeenschap waar zij deel van uitmaken.

Het zijn die personen en hun netwerken die uitgeschakeld moeten worden in het belang van ons allen.

In Maasmechelen, in Vlaanderen, nergens mag er geen plaats zijn voor personen die onze gemeenschap verwerpen. De keuze is simpel : Iemand is voor of tegen ons.

  • Ofwel kiest iemand voor onze waarden, onze normen – niet onderhandelbaar en onwijzigbaar – en dan is die persoon een welkome medestander.
  • Ofwel kiest iemand voor het andere pad en is die niet welkom. Dan kiest die persoon ervoor een vijand van onze samenleving te zijn.

In geen enkel geval mogen we toegeven aan zij die onze fundamentele waarden kapot willen maken.

Zaventem, Brussel: het is niet ver van onze deur. Er zullen verenigde krachten nodig zijn om te voorkomen dat vele andere steden en gemeenten verglijden tot een alarmerende gemeenschapsgeest zoals we ze zien in bijvoorbeeld de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. En we mogen niet naïef zijn: ook hier in Maasmechelen mogen we niet blind zijn voor deze grote uitdaging, dit risico.

Wij, als gemeenteraad van Maasmechelen, mogen, in het belang van meer dan 37.000 Maasmechelaren, niet tolereren dat we verglijden tot het Molenbeek aan de Maas.

  • Dat is wat de inwoners van ons verwachten, als politiek.
  • Dat is wat alle overheden samen moeten bewerkstelligen.
  • Dat is wat alle Maasmechelaren samen moeten bewerkstelligen.

Of, zoals onze burgemeester vorige week reeds zei:

  • “schouder aan schouder verder bouwen aan het veilige Maasmechelen van de toekomst".

 

Collega's,

  • Minuten of zelfs uren stilten,
  • Paginavolle rouwregisters,
  • Vlaggen halfstok,

Ze verhelpen de fundamentele problemen inderdaad niet. Maar ze getuigen wel van respect richting de slachtoffers.

35 in dit geval. Meer dan er raadsleden zijn rond deze raadstafel. Kijk maar eens goed rond. Waanzin.

Het hadden wij allen samen kunnen zijn.

In die optiek wil ik namens u allen, namens alle Maasmechelaren:

  • onze diepste steun betuigen aan de familie en vrienden van de slachtoffers,
  • en ons diepste respect en bewondering uiten voor de vele ordediensten en hulpverleners die in bijzonder moeilijke omstandigheden hun werk doen.

Ik nodig u graag uit om recht te staan en een minuut stilte in acht te nemen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is