Terugblik: Volksunie Maasmechelen 1988

Op 1 september 2011

Frans Meyers1988 was een goed wijnjaar. Het was bovendien een fantastisch politiek jaar. Volksunie nam destijds deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in Maasmechelen en behaalde probleemloos twee zetels. Frans Meyers uit Opgrimbie trok toen de lijst. Wij hadden een gesprek met hem.

We zijn intussen 23 jaar later. Is de politieke overtuiging ondertussen bekoeld?

Frans: Bekoeld ben ik nog lang niet, dat zal mij nooit lukken. Nog steeds wind ik mij inwendig, en soms ook wel eens luidruchtig, op over de ongelijkheid waarvan wij Vlamingen in België nog steeds het slachtoffer zijn. De minderheid regeert duidelijk in ons land en wordt daarbij vaak gesteund door Vlamingen die partij- en andere belangen laten voorgaan op goede werking, evenredigheid, toepassing van wetten, respect voor eigenheid en noem maar op. Ik begrijp die Vlamingen niet die telkens weer opnieuw regeringen steunen die de heersende mistoestanden in stand willen houden.

Je bent altijd lid geweest van Volksunie, en ondertussen ook al 10 jaar lid van N-VA. Is rechtlijnigheid jouw handelsmerk?

Frans: Ik ben nogal van de rechtlijnige soort, maar ik moet hierbij opmerken dat politiek toch wel nu en dan enige soepelheid vraagt. Rechtlijnigheid is zeker nodig voor de hoofdlijnen. Daar zijn veel partijen in het verleden te dikwijls in de fout gegaan door toe te geven aan de agressieve opstelling van Wallonië. Een Wallonië dat sinds het ontstaan van België ononderbroken geknaagd heeft aan de grenzen van België.

N-VA zal in 2012 voor het eerst opkomen in Maasmechelen. Wat zijn jouw verwachtingen?

Frans: Dat is een moeilijke vraag. Het resultaat zal immers voor een groot deel afhangen van de partijwerking, de samenstelling van de lijst. Onthou vooral dat het veel, zeer veel inzet vraagt. Er zijn stemmentrekkers nodig. De partij moet vertrouwd worden in een ruim en divers verenigingsleven en opvallend aanwezig zijn in Maasmechelen.

Zal N-VA kunnen zorgen voor de langverwachte verandering in onze gemeente?

Frans: Elk bestuur doet wellicht zijn best om zo goed mogelijk te besturen. Verandering is vanzelfsprekend nodig, vooral op de punten die volgens onze partij beter kunnen. Bijvoorbeeld meer welzijn, rechtvaardigheid en gelijkheid brengen voor de inwoners. Meer veiligheid, betere infrastructuur en noem maar op. Hier is het aan het bestuur om de prioriteiten voor verandering in het gemeentelijk beleid uit te werken.

Heb je nog een advies voor onze ploeg?

Frans: Partijwerking is een veeleisende werking die gedreven, bekwame, overtuigde medewerkers vraagt. Als dit hoofdstuk goed ingevuld is en er een stevige hand aan de leiding zit lukt het best. Ik wens jullie volharding en moed.

Bedankt Frans en tot op een van onze volgende activiteiten!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is