Overlast van tankstations wordt voortaan belast

Op 10 december 2015, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

De aantrekkingskracht van grote pompstations is niet zonder gevolgen voor de inwoners van Maasmechelen. Diverse lasten, al dan niet financieel, worden immers op de schouders gelegd van de belastingbetaler. Hierbij wordt gedacht aan de gevolgen voor de verkeerssituatie (congestie) en de verkeersveiligheid, de noodzakelijke handhaving bij ongevallen of incidenten, de bijkomende uitstoot ten nadele van onze leefomgeving, enzovoort.

Hoewel de discussie gevoerd kan worden over de inplanting van bepaalde tankstations op totaal ongeschikte locaties (zoals aan de N78/E314, mogelijk gemaakt lang voordat N-VA in de gemeenteraad zat), kunnen deze tankstations niet weggetoverd worden. Helaas. Daarom werd beslist om de uitbaters van pompstations vanaf 2016 te laten betalen als compensatie van de overlast die ze veroorzaken. Onder andere in Oostende en Gent gebeurt dat al.

POMPHOUDERS BETALEN VOORTAAN MEE

Zo zullen pomphouders 100 euro betalen per tankpistool voor personenwagens, en 2.500 euro per tankpistool voor vrachtwagens. Hierdoor betalen de pomphouders die veel vrachtwagens lokken fundamenteel meer dan de kleine, lokale pomphouder. De overlast ligt ook fundamenteel veel hoger.

De gegenereerde inkomsten zullen ingezet worden ter compensatie van de kosten verbonden aan de overlast zodat niet enkel de Maasmechelaren hoeven te betalen, zoals tot nu het geval was. Want vooral zij zijn immers de dupe van deze overlast.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is