Oud-Limburgs Schuttersfeest: Gemeente in de bres voor haar vrijwilligers

Op 28 december 2016, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

De eindejaarsperiode is traditioneel een dure periode van feestjes, cadeautjes, en misschien zelfs wel een vakantie. Als gezin maak je daarin keuzes, met steeds één oog op de geldbeugel. Je geeft nu éénmaal niet meer uit dan je kan om alzo je familie niet in gevaar te brengen. Ook een gemeentebestuur werkt op deze manier. Helaas voor u deden vele vorige bestuursmeerderheden dit niet.

In het verleden had men vaak wel ergens een financieel achterpoortje voor het geval de uitgaven hoger waren dan de inkomsten. Gelukkig wist de huidige bestuursploeg (met de NV-A) de Maasmechelse tanker na 30-jarig socialistisch beleid van koers te doen veranderen. Dit geldt zeker voor het OCMW waar eindelijk een verantwoord financieel doch sociaal beleid zegeviert.

Moeilijke maar onvermijdelijke keuzes bij organisatie OLS

De richting die deze coalitie uitvaart is dan wel goed, er zijn net als in een gezin ook spijtige tegenvallers. De organisatie van het Oud-Limburgs-schuttersfeest was daar in 2016 onmiskenbaar één van. Het gemeentebestuur kwam, om vele redenen, voor de ultieme keuze te staan : de vrijwilligers uitbetalen of ze aan hun lot overlaten en de VZW achter het OLS failliet te laten gaan.

Hoewel het laatste scenario zeer aantrekkelijk was, koos de gemeenteraad daar niet voor en sprong de gemeente in de bres. Het gevolg is een correcte uitbetaling van iedereen die anders ook met een financiële kater dreigde achter te blijven. Niet het minst de verenigingen. Maar moddergooien en blijven peuteren in de OLS-wonde , lost (helaas) niets op.

Leren uit het verleden

Laat dit een les zijn voor de toekomst zodat zich dit niet herhaalt en laten wij ons als gemeente blijven focussen op kerntaken die toekomen aan de volledige Maasmechelse bevolking. Namens ons bestuur en onze fractie wensen wij u alvast fijne feestdagen en een gezond 2017!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is