OCMW Maasmechelen werkt samen met bpost voor bevraging 85-plussers

Op 13 oktober 2015, over deze onderwerpen: OCMW-raad

Het OCMW van Maasmechelen werkte samen met bpost een bevraging uit om een duidelijk zicht te krijgen op de hulpbehoefte en mogelijke vereenzaming van 85-plussers in de gemeente. Voor het uitvoeren van deze bevraging worden postbodes ingeschakeld.

In de periode van 25 oktober tot 15 december gaan de postbodes bij ongeveer 525 alleenwonende 85-plussers op bezoek met een korte vragenlijst.

In de week die voorafgaat aan het bezoek, stuurt het OCMW aan de mensen die een bezoekje van de postbode zullen krijgen, een uitnodigingsbrief om mee te werken aan de bevraging. De deelname is volledig vrijblijvend.

Maasmechelen is bij de eerste gemeenten waar een soortgelijke bevraging wordt georganiseerd. In ondermeer Hasselt, Oostende en Grimbergen waren de reacties van zowel de deelnemers als van de postbodes heel positief.

OCMW-voorzitter Erik Ver Berne licht deze aanpak toe: ‘Het OCMW heeft onvoldoende personeelsleden om een dergelijk onderzoek binnen een redelijke termijn uit te voeren. De postbode is een vertrouwde figuur die tijdens zijn ronde wat extra tijd zal vrijmaken voor een kort bezoek aan de 85-plussers in onze gemeente.’

Voorzitter Ver Berne gaat verder: ‘De vragen die de postbode zal stellen werden door onze diensten voorbereid en zijn kort en eenvoudig. Er wordt ondermeer gevraagd naar de tijdsbesteding en de sociale contacten van de oudere. Vanuit ons dienstencentrum De Bolster is er nu al een bezoekersteam actief dat bestaat uit een hulpverlener en een groep vrijwilligers. Ouderen die kenbaar hebben gemaakt daar behoefte aan te hebben, krijgen regelmatig een bezoekje om het alleen-zijn te doorbreken. Met de resultaten uit deze bevraging wil het OCMW aan de slag om nog beter te kunnen inspelen op de werkelijke noden van de 85-plussers.’

Voor meer informatie in verband met deze bevraging of voor verdere inlichtingen rond thuiszorg kunt u terecht bij de maatschappelijk werkers van de dienst Ouderen en thuiszorg van het OCMW, Binnenhof 2, telefoon 089 48 28 00.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is