N-VA Maasmechelen wilt regenwater opvangen

Op 29 augustus 2022

Om ons te wapenen tegen het veranderende klimaat en daarbij horende steeds langere periodes van droogte en hevigere neerslag. Lijkt het volgens N-VA Maasmechelen het uitgelezen moment om intelligenter om te gaan met ons regenwater. De overheid en bij uitbreiding de lokale gemeentebesturen moeten hier het voortouw trekken.

Maasmechelen kent vele kerken en gebouwen in beheer en/of gebruik van de gemeente. De daken van deze gebouwen zorgen samen voor een enorme oppervlakte. Het regenwater dat vandaag op deze daken valt verdwijnt grotendeels in rioleringen, een gemiste kans. Toekomstige projecten zoals de herinrichting en verbouwing van de Schietskuil, oude burelen en het oude postkantoor bieden de ideale kans om al meteen te beginnen bouwen aan een duurzamere toekomst.

N-VA Maasmechelen vraagt het college van Burgemeester en Schepen om een onderzoeksbureau aan te stellen dat dit voorstel kan onderzoeken en uitwerken. Op die manier kunnen we een pilootproject ter evaluatie opstarten. Door nu waterputten in de grond te plaatsen en het regenwater van de daken van de gebouwen hierin te verzamelen, kunnen we een mooie voorraad kostbaar water bewaren. Dat water kunnen we inzetten voor het sproeien van de gemeentelijke plantsoenen, het onderhoud van begraafplaatsen, het bevloeien van volkstuintjes ... en nog veel meer.

Bij overvloedige regenval en als alle waterputten vol zitten, kunnen deze overlopen in infiltratieputten. Op die manier komt het regenwater niet in het rioleringsstelsel terecht, maar in de grond om zo het grondwaterpeil op te krikken Een bijkomend voordeel van dit regenwaterproject voor gebouwen is dat deze daken beter in de gaten zullen worden gehouden, zodat er minder lekken zullen voorkomen en minder waterschade in de gebouwen, wat de onkosten voor het onderhoud sterk zal doen dalen.

Verder dringt N-VA Maasmechelen het gemeentebestuur erop aan om werk te maken van een droogte- en hemelwaterplan. Indien dit plan er niet tijdig komt, dreigt Maasmechelen niet meer in aanmerking te komen voor Vlaamse subsidies.

"Ons voorstel lijkt een druppel op een hete plaat, maar vele druppels zorgen voor een volle emmer" zegt Marco Blascetta ondervoorzitter N-VA Maasmechelen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is