Baart het Zorgbos u(w) zorgen?

Op 6 september 2017, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, OCMW-raad, Sociale Huisvestingsmaatschappij

De N-VA is altijd van mening geweest dat het huidige zorgaanbod voor senioren (twee rusthuizen) aangevuld moet worden met kleinschalige assistentiewoningen in de dorpskernen, zodat ouderen hun vertrouwde kerkdorp niet hoeven te verlaten. Ook voor een derde grote zorgsite is de N-VA steeds vragende partij geweest.

Bijkomende zorgnood

De toenemende vergrijzing stelt Maasmechelen immers voor een aantal bijkomende uitdagingen. Niet alleen op vlak van zorg voor onze ouderen, ook in de wijze waarop we hen actief kunnen laten deelnemen. Om de specifieke behoeften van deze generatie te behartigen, werd in 2015, naast het OCMW-woonzorgcentrum Heyvis, ook een tweede (privaat) rusthuis in gebruik genomen in het centrum van Mechelen aan de Maas: De Maasmeander.

Al voor 2013 waren er plannen om een derde cluster, het zogenaamde ‘Zorgbos’, uit te werken aan Home Fabiola. Aansluitend op de site zou een nieuw rusthuis komen voor 150 bedden (via een private investering), gecombineerd met drie keer zestig assistentiewoningen. Via een publieke investering zou de Sociale Huisvestingsmaatschappij Maaslands Huis daarvoor instaan.

Dossier deed ernstige vragen rijzen

Hoewel de N-VA in eerste instantie volledig achter dit dossier stond, hadden we ernstige vragen over de bijkomende druk op de omliggende woonwijk, onder meer op vlak van mobiliteit. Ook de afgelegen locatie, de omvang van de investering en het te kappen groen baarden ons zorgen. Tot nader order besliste SHM Maaslands Huis bovendien nog niet formeel om mee te stappen in het project.

De N-VA wilde het Zorgbos echter niet zomaar afschieten. We legden enkele alternatieven op tafel als locatie, zoals de voormalige terreinen van Verbroedering aan de Boudewijnlaan, de omgeving van het regiegebouw in Eisden-Tuinwijk of de site van het oude klooster in Opgrimbie. Hierdoor zouden we ineens de leegstand en verloedering tegengaan. Helaas was de privéinvesteerder formeel: de investering moest en zou gebeuren aan Home Fabiola.

Geen middelen voor bijkomende wegen

Het gemeentebestuur heeft niet de middelen om zelf financieel bij te springen in de derde zorgsite en de wegen die haar ontsluiten. Maar omwille van de zorgbehoefte en de stevige tewerkstelling van het project, legde N-VA zich neer bij de beslissing. Het unanieme standpunt van het gemeentebestuur is dat de spade voor het Zorgbos zo snel mogelijk de grond in moet. Of die ambitie door de privépartner gedeeld wordt, is echter tot op
heden onduidelijk.Het gemeentebestuur zette in ieder geval al de nodige formele stappen voor de realisatie, met een ontwerp voor ruimtelijk uitvoeringsplan en het bijhorende openbaar onderzoek tot en met 29 september 2017.

N-VA steunt projecten met draagvlak

Voor de realisatie van het omvangrijke Zorgbos is er een sociaal draagvlak nodig. Alle inwoners, vooral die van de omliggende wijken, krijgen dus de kans om hun mening over of bijsturingen van het dossier te geven. Het gemeentebestuur zal deze reacties verwerken en haar analyse dit najaar op de gemeenteraad brengen.

Geef dus uw mening over dit dossier, want wij willen dat de zorgsite er op maatschappelijk verantwoorde wijze komt. Moest blijken dat er voor dit project geen draagvlak is, dat de privépartner de zorgvraag niet snel genoeg wil beantwoorden, of dat het bos ter plekke opnieuw door minister Joke Schauvliege beschermd wordt, dan staat de N-VA hoe dan ook klaar met een alternatieve inbreidingslocatie.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is