Aankoop Kasteeldomein Leut: goede zaak, maar nog geen euforie kraaien

Op 26 oktober 2017, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Sociale Huisvestingsmaatschappij

De aankoop van het Kasteeldomein van Kasteel Vilain XIV in Leut door Sociale Huisvestingsmaatschappij Maaslands Huis is slechts een eerste in nog veel te ondernemen stappen om dit monumentale gebouw en omgeving te vrijwaren voor de toekomst. N-VA is blij met de genomen beslissing, maar vraagt om vooral niet te vroeg euforie te kraaien én de handen uit de mouwen te steken in dit dossier.

GEEN VALSE VERWACHTINGEN

Terwijl de aankoopakte nog niet ondertekend is, kondigen diverse actoren al vol euforie aan dat het Kasteeldomein van Leut voor de toekomst gered is. De waarheid is iets anders. De eerste werken aan het gebouw zijn immers nog lang niet voor morgen. Nu het Maaslands Huis beslist heeft om het domein aan te kopen, begint het échte werk pas.

We moeten de inwoners van Maasmechelen niet blij maken met een dode mus. De start van de instandhoudingswerken zijn ook nog niet voor morgen. Gesprekken met Onroerend Erfgoed, stedenbouw, Wonen Vlaanderen, enzovoort moeten nog gestart worden. Ook de uiteindelijke en specifieke bestemming van het gebouw in de toekomst moet nog beslist worden. Pas als alle nodige informatie verzameld is, kan een financieringsmodel duidelijk maken wat mogelijk is.

De aankoop is een eerste in nog veel te ondernemen stappen.

VAN AANKONDIGING NAAR REALISATIE

N-VA vindt het een goede zaak dat dit domein in handen van een publieke partner blijft. Het kasteel en zijn omgeving hebben onmiskenbaar een grote maatschappelijk, culturele en erfgoedwaarde waar het gemeentebestuur best de teugels niet van lost. Maar nu is het vooral zaak de handen uit de mouwen te steken zodat de aankoop en veiligstelling van Vilain XIV van aankondiging naar realisatie gaat. De voorzitter van Maaslands Huis zal in N-VA hiervoor een partner vinden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is